De Vogeltjesmarkt van Antwerpen

De Vogelenmarkt in Antwerpen is ontstaan in de 16e eeuw op de Meir en is van oorsprong een markt waar men pluimvee, kleinvee en wildbraad kocht. In 1912 is de Vogelenmarkt, in de volksmond ook wel Vogeltjesmarkt genoemd, naar de Oude Vaartplaats verplaatst. Hier werd de markt verder uitgebreid met de handel in kleding, schoenen, lederwaren, antiek en etenswaren. In de loop der jaren is de markt flink in omvang gegroeid en breidt zich steeds verder uit in de omliggende straten en pleinen.

De Vogeltjesmarkt is zeer populair onder de Nederlandse toeristen. Iedere stadsgids over Antwerpen zal een pagina over de beroemde Vogeltjesmarkt bevatten. De markt trekt al jaren duizenden bezoekers. Wanneer het weer meezit, ligt het bezoekersaantal van de markt in de buurt van de honderdduizend.

Goedkoop naar Antwerpen?

Betaal niet teveel voor je hotelkamer, B&B of appartement in Antwerpen. Met Trivago vind je gemakkelijk de laagste prijs voor hotels, appartementen en gastenkamers in Antwerpen. Trivago vergelijkt de prijzen van een groot aantal boekingssites en de officiële sites en laat je vervolgens de goedkoopste prijzen zien.

Bekijk de goedkoopste accommodaties in Antwerpen via Trivago Antwerpen.

Vogels en andere dieren

De oorspronkelijke handelswaar van de Vogelenmarkt zal men er niet meer vinden. Kraampjes met vogels en ander pluimvee zijn teruggedrongen naar nog maar een klein deel van de markt. Er is nog steeds veel kritiek van dierenliefhebbers op de markt, aangezien het pluimvee vaak in te kleine ruimtes worden gehouden tijdens de markt. Tot aan begin jaren negentig werden er ook nog veel jonge honden en katten verkocht op de Vogelenmarkt. De onweerstaanbare blikken van deze puppy’s en kittens waren vaak al genoeg voor een impulsieve aanschaf van een huisdier. Inmiddels geldt er een verbod op de handel van honden en katten op de markt. In België is het echter nog wel toegestaan om puppy’s en kittens in een dierenspeciaalzaak te verkopen. Handelaren van deze jonge dieren zijn dan ook uitgeweken naar deze dierenwinkels, die toevallig ook nog geopend zijn tijdens de Vogelenmarkt. Zo blijft de handel in deze huisdieren steeds bestaan rondom de markt.

Wat biedt de Vogelenmarkt nog meer?

Het overige deel van de markt biedt niet veel meer dan de gemiddelde weekmarkt in Nederland. Marktlui prijzen de laatste huishoudproducten aan en verder is er goedkope kleding, gereedschap, speelgoed, eten en drinken te koop. Op de Tabakvest worden voornamelijk tweedehands goederen, curiosa, maar vaak ook kitsch aangeboden.
De omvang van de markt, de ligging, de sfeer door de omliggende terrasjes en het goed gekozen tijdstip (de zondagochtend) zijn naast de jarenlange reputatie, de grootste succesfactoren van de Vogelenmarkt.

Exotische markt

Naast de zondagsversie van de Vogelenmarkt wordt er op dezelfde plek ook iedere zaterdag een markt georganiseerd met lokale artikelen, maar ook Turkse, Marokkaanse en andere zuiderse specialiteiten.

Praktisch

Wanneer: Iedere zondag van 8:00 tot 13:00 uur (in het zomerseizoen tot 14:00 uur)
Waar: de Oude Vaartplaats, het Theaterplein, het Arsenaalplein, de Graanmarkt, het Blauwtorenplein en de Tabaksvest.
Wat het kost: gratis entree
Parkeren: er kan geparkeerd worden in de omliggende straten, maar er zijn ook diverse parkeergarages in de buurt te vinden waar men tegen betaling kan parkeren.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden top 10
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners

© alle rechten voorbehouden Antwerpen.nl / Patinco BV - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy