Bezienswaardigheden in Antwerpen

Antwerpen zit vol met verrassingen. De stad staat bekend om haar diamanten, haar vele mogelijkheden tot shoppen en om haar uitgestrekte havengebied. Maar Antwerpen is meer dan dat, Antwerpen zit vol bezienswaardigheden. Een citytrip of een weekendje weg naar Antwerpen leent zich dan ook perfect om de pareltjes van de Vlaamse stad te leren kennen. Maar ook voor de ervaren Antwerpen-bezoekers biedt de stad keer op keer nieuwe trekpleisters. Wij hebben voor u een aantal highlights op een rijtje gezet.

Antwerp City Card

Om alles uit je stedentrip naar Antwerpen te halen is het handig om de Antwerp City Card te kopen. Met deze voordeelkaart krijg je gratis entree tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden van Antwerpen.

Goedkoop naar Antwerpen?

Betaal niet teveel voor je hotelkamer, B&B of appartement in Antwerpen. Met Trivago vind je gemakkelijk de laagste prijs voor hotels, appartementen en gastenkamers in Antwerpen. Trivago vergelijkt de prijzen van een groot aantal boekingssites en de officiële sites en laat je vervolgens de goedkoopste prijzen zien.

Bekijk de goedkoopste accommodaties in Antwerpen via Trivago Antwerpen.

Antwerpen Centraal

Een must-see in Antwerpen in het historische Centraal Station, een adembenemend architecturaal juweeltje. Het Antwerpe stationsgebouw werd gebouwd tussen 1899 en 1905 en is ontworpen door architect Louis de la Censerie, hij ontwierp het station in eclectische stijl. De prachtige stalen stationsoverkapping is van de hand van ingenieur Clement Van Bogaert. Het hoogste punt is de 75 meter hoge koepel. Het Centraal Station van Antwerpen is een beschermd monument en is in de laatste decennia grondig gerenoveerd. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in de capaciteit van het station.

Zoo Antwerpen

Bijzonder voor de stad Antwerpen is de Zoo, deze is midden in het stadscentrum gevestigd. Op enkele meters van het Centraal Station ligt één van de mooiste dierentuinen ter wereld. De Zoo werd gesticht in 1843 en werd in 1983 geklasseerd als monument. In de dierentuin zijn momenteel meer dan 5000 dieren gehuisvest. De meest bekende inwoner zijn nijlpaard Hermien, giraf Diamant en zeeotter Chuluugi. De Antwerpse Zoo vervult een belangrijke rol bij het in stand houden en fokken van bedreigde diersoorten zoals de okapi, de congopauw en het goudkopleeuwaapje. In 2007 werd de Antwerpse Zoo uitgeroepen tot de mooiste en best bewaarde negentiende-eeuwse stadsdierentuin ter wereld.
Openingstijden: Alle dagen open vanaf 10:00 uur. Sluitingstijden variëren per seizoen (zie website)
Dagtarieven: Volwassenen: € 21,-. Kinderen 3 t/m 17 jaar, 60+ en andersvaliden: € 17,-
Website: www.zooantwerpen.be

MAS (Museum aan de Stroom)

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een van de nieuwste bezienswaardigheden in Antwerpen. Het MAS opende in mei 2011 haar deuren voor het publiek. De bouw van het MAS duurde bijna vijf jaar. In het MAS treft met een combinatie van collecties aan uit het voormalige Volkskundemuseum, het Etnografisch Museum en het Nationaal Scheepvaartmuseum. Het ontwerp van het MAS is voortgekomen uit een architectuurwedstrijd en werd gewonnen door Neutelings-Riedijk Architecten. ‘Het Stapelhuis’, zoals het winnende ontwerp wordt genoemd, is een prachtig staaltje architectuur waarbij zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw een mooi samenspel vormen.
Het museum biedt een combinatie van collecties en onderwerpen. De stad Antwerpen, de Antwerpse Haven en de verschillende volkeren die op de aarde leven staan centraal. Iedere verdieping heeft haar eigen thema en voorkomen. De tweede verdieping is gereserveerd voor tijdelijke exposities, die je los of als combinatieticket met de rest van het museum kunt bezoeken.
Openingstijden: Museumzalen van 10:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag en zondag in de periode april tot en met oktober van 10:00 tot 18:00 uur. Op de laatste donderdag van de maand is er één verdieping van het MAS geopend tot 1:00 uur. De wandelboulevard en het panoramaterras zijn dinsdag tot en met zondag van 09:30 uur tot 24:00 uur (april t/m oktober) of 09:30 tot 22:00 uur (november t/m maart) geopend.
Gesloten op alle maandagen (met uitzondering van Paasmaandag en Pinkstermaandag), 1 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 1 november en 25 december.
Tarieven: De MAS-boulevard, het Kijkdepot en Panorama zijn gratis. Voor tarieven van expo’s en permanente opstellingen zie website
Website: www.mas.be

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Na 169 jaar bouwen (1352 – 1521) verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om twee identieke hoge toren te bouwen, maar de zuidertoren is nooit afgemaakt. Wie de kathedraal bezoekt, kan een groot aantal prachtige kunstschatten verwachten. Er bevinden zich bijvoorbeeld vier meesterwerken van Pieter Paul Rubens in de Kathedraal. Eens waren ook de vijf praalgraven een trekpleister, maar vandaag de dag is er nog maar één overgebleven: dat van Marius Ambrosius Capello. Hij overleed in 1676 en liet een groot deel van zijn bezittingen na aan de armen. Zijn praalgraf toont hem biddend, met zijn hoofd opwaarts gericht.
In de kathedraal worden nog steeds eucharistievieringen gehouden. Op weekdagen elke dag om 18:00 uur en op zaterdag om 16:00 uur en 17:00 uur. Op zondag worden er vier gehouden (9:00 uur, 10:30 uur, 12:00 uur en 17:00 uur).
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 17:00 uur. Zaterdag: 10:00 – 15:00 uur. Zondag: 13:00 – 16:00 uur
Tarieven: € 5,- per bezoeker. Groepen > 20 personen, studenten, inwoners provincie Antwerpen en 60+: € 3,-. Kinderen onder de 12 jaar: gratis
Website: www.dekathedraal.be

Het Kerkschip van Antwerpen

Een kerk op het water doet voor mensen ‘van de wal’ misschien wat vreemd aan, maar toch kent de stad Antwerpen zo’n bijzondere kerk. Het Kerkschip Sint Jozef is gebouwd in Rotterdam in 1942 door het Duitse opperbevel naar ontwerp van Franse ingenieurs. Het schip moest met zijn 97,75 meter lengte en 14,25 meter breedte worden ingezet als bevoorradingsschip voor duikboten op zee en werd daarom compleet vervaardigd uit gewapend beton uit verweer tegen zeemijnen. Het casco werd in het voorjaar van 1944 naar Antwerpen gesleept voor verdere afbouw maar zover is het nooit gekomen.
In 2012 is het Kerkschip door het Vlaamse Gewest erkend als varend erfgoed en kent het vele functies: Aan boord van het Kerkschip is een museum ingericht met stukken die gedurende de jaren zijn verzameld en geschonken, onder ander maquettes, schilderijen, foto’s en verzamelingen. Tijdens een bezoek aan het Kerkschip is het ook mogelijk een hapje te eten of iets te drinken. Daarnaast is het ook mogelijk om recepties en koffietafels te organiseren in de feestzaal en natuurlijk zou het Kerkschip niet het Kerkschip heten als er niet nog wekelijks een zondagsmis wordt gehouden en er de mogelijkheid is tot sacramenten als het doopsel, huwelijk en scheepszegeningen.
Openingstijden taverne: Maandag tot en met vrijdag van 10:00 – 20:00 uur, zaterdag alleen op afspraak en zondag van 09:00 – 18:00 uur
Openingstijden museum: Bezoek op aanvraag en onder leiding van een gids. Afspraken zijn te maken met het secretariaat (T: 03 568 63 73, E: kerkschipantwerpen@skynet.be)
Openingstijden feestzaal: Reservaties maken met de uitbaters van de taverne (T: 03 233 79 60, E: jessy.dykstra@telenet.be)
Zondagsmis: Elke zondag om 10:30 uur wordt een mis verzorgd door de aalmoezenier
Website: www.kerkschip-antwerpen.be

ModeMuseum (MoMu)

Antwerpen is een modestad bij uitstek, de grootste Belgische modehuizen zijn gevestigd in de stad. Het ModeMuseum mag dan ook niet ontbreken. Het museum opende op 21 september 2002 haar deuren in de ModeNatie, een gerenoveerd historisch pand in het centrum van Antwerpen. In dit gebouw zijn ook het Flanders Fashion Institute, de modeafdeling van de Hogeschool Antwerpen, bookshop Copyright en Yohji Yamamoto gevestigd. Het museum heeft geen vaste collectie, maar toont jaarlijks twee wisselende thematentoonstellingen. In de Galerij, die vrij toegankelijk is, worden ook diverse tentoonstellingsprojecten getoond. Vaak krijgen jonge ontwerpers en studenten aan de modeacademie de kans om hier hun creaties te tonen.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur (maandags gesloten). Tussen twee tentoonstellingen in sluit het MoMu voor ombouw (zie website)
Tarieven: € 7,- per bezoeker. Reductietarief: € 5,- (o.a. groepen, studenten en 55+, zie website)
Website: www.momu.be

FotoMuseum (FoMu)

Het FotoMuseum op het Antwerpse Zuid werd in 2004 na verbouwing heropend in een gloednieuw gebouw aan de Waalse Kaai. Het museum laat fotografie zien in een brede en culturele context. Ieder vier maanden wordt er gewisseld van museumopstelling. De verzameling historische fotoapparatuur geniet internationale faam. Naast artistieke foto’s is er in het FoMu ruimte voor journalistieke, wetenschappelijke, documentaire en modefotografie, collecties van verenigingen, familiefoto’s, prentbriefkaarten en reclamefoto’s. In hetzelfde gebouw zijn het Filmmuseum en de MuHKACinema gevestigd.
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur (maandags gesloten, bijzondere sluitingsdagen staan vermeld op de website)
Tarieven: € 7,- per bezoeker. Kortingstarief: € 5,- (o.a. 55+, studenten, groepen en rolstoelgebruikers)
Website: www.fotomuseum.be

Vogeltjesmarkt

De Vogelenmarkt, in de volksmond ook wel Vogeltjesmarkt genoemd, is een wekelijkse markt op zondag tussen en 8:00 en 13:00 uur. De markt geldt als een belangrijke toeristische trekpleister en wordt in vrijwel elke gids vermeld.
Website: www.vogeltjesmarktantwerpen.nl

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden top 10
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners

© alle rechten voorbehouden Antwerpen.nl / Patinco BV - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy