Musea in Antwerpen

De museumbezoeker kan zijn of haar hart ophalen in Antwerpen. Kunst uit vervlogen tijden, scheepvaart, moderne kunst, diamanten en andere prachtige objecten worden aan het publiek getoond in de vele Antwerpse musea. Naast de vele vaste collecties zijn er ook een groot aantal tijdelijke exposities te bewonderen.

Antwerp City Card

Om alles uit je stedentrip naar Antwerpen te halen is het handig om de Antwerp City Card te kopen. Met deze voordeelkaart krijg je gratis entree tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden van Antwerpen.

Goedkoop naar Antwerpen?

Betaal niet teveel voor je hotelkamer, B&B of appartement in Antwerpen. Met Trivago vind je gemakkelijk de laagste prijs voor hotels, appartementen en gastenkamers in Antwerpen. Trivago vergelijkt de prijzen van een groot aantal boekingssites en de officiële sites en laat je vervolgens de goedkoopste prijzen zien.

Bekijk de goedkoopste accommodaties in Antwerpen via Trivago Antwerpen.

FotoMuseum

Het FotoMuseum in aan de Waalsekaai in Antwerpen staat sinds 2004 weer op de kaart. In dat jaar werd het museum feestelijk heropend na uitgebreide verbouwingswerken. Het museum laat alle mogelijke varianten van fotografie zien. Om de vier maanden wordt de museumopstelling gewijzigd. Naast artistieke fotografie is er ook plaats voor journalistieke, wetenschappelijke, documentaire en modefotografie, collecties van verenigingen, familiefoto’s, prentbriefkaarten en reclamefoto’s.

Koninklijke Museum voor de Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)

Het KMSKA is momenteel gesloten voor verbouwing die tot 2017 zal duren. Toch blijft de collectie van het museum dichtbij en toegankelijk. Zo kan je belangrijke kunstwerken op verschillende gastlocaties in en rond Antwerpen bewonderen.
Informatie over KMSKA en haar verbouwing is te verkrijgen bij de infokiosk op de Leopod de Waelplaats. De informatiekiosk is geopend van woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Letterenhuis

In het Letterenhuis in Antwerpen het literaire erfgoed van schrijvers en kunstenaars verzameld en bewaard. Het Letterenhuis mag zich ook wel ‘Het Geheugen van de Vlaamse Literatuur’ noemen, het groeide vanaf 1933 uit tot het grootste letterkundig archief van Vlaanderen.
Een bezoek aan het Letterenhuis is een reis door de Vlaamse
literatuur uit de 19e en 20e eeuw. Kijken wordt lezen en lezen wordt kijken. De collectie van het Letterenhuis bevat niet alleen handschriften en brieven, maar men staat ook oog in oog met foto’s, affiches, schilderijen en sculpturen.
Onderzoekers en studenten kunnen terecht in de leeszaal van het Letterenhuis, waar ze de rijke archief- en documentatiebestanden kunnen raadplegen.

Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA)

Het M HKA is een internationaal museum met een eigen collectie en een dynamisch tentoonstellingsbeleid. Het M HKA beheert collecties van verschillende herkomst. Er zijn onder andere werken van Vlaamse kunstenaars als Jan Fabre, Panamarenko, Luc Tuylmans, Denmark en Fred Bervoets te vinden.

Maagdenhuismuseum

Het Maagdenhuismuseum is een voormalig weeshuis voor meisjes dat is omgebouwd tot museum waar de kunstcollecties van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) te bezichtigen zijn. De collectie bevat voornamelijk schilderijen uit de 15e t/m de 17e eeuw, beeldhouwwerken uit de 16e t/m de 18e eeuw, Antwerps aardewerk uit de 16e eeuw, meubels van het einde van de 15e t/m de 18e eeuw, archiefstukken van de 12e t/m de 16e eeuw en glasronddelen en –ramen van de 16e t/m de 20ste eeuw.
Kleine voorwerpen zoals vondelingenkleedjes en -tekens, en een maquette van de schuif tonen de geschiedenis aan van de Antwerpse vondelingen- en wezenzorg. Ook de geschiedenis van de Antwerpse armenzorg komt hier aan bod.

Museum aan de Stroom (MAS)

Het jongste museum van Antwerpen is het MAS, zij opende haar deuren in mei 2011. Het MAS ligt in de oude haven van Antwerpen en is de nieuwe scharnierplek tussen stad en haven. De collecties van het MAS vertellen het verhaal van de stad Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld. Niet alleen de vele collecties, maar ook de architectuur is al een bezoek aan het MAS waard. De verdiepingen van het MAS zijn zo opgestapeld dat er een spiraaltoren ontstaat en de reusachtige roltrappen leiden naar de top van het MAS. Het MAS is ook de enige toren in Antwerpen die tot op de top toegankelijk is (gratis), ook na openingsuren van de museumzalen.

Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst. Het Middelheimmuseum ligt sinds 1950 in het Middelheimpark in Antwerpen. Het openluchtmuseum, dat in de loop der jaren fors is uitgebreid, heeft een schitterende verzameling moderne beeldhouwkunst.
De verzameling hedendaagse kunst werd de laatste jaren uitgebreid met onder andere werk van Guillaume Bijl, Richard Deacon, Luciano Fabro, Isa Genzken, Per Kirkeby, Harald Klingelhöller, Bernd Lohaus, Matt Mullican, Panamarenko, Tony Cragg, Luc Deleu en Dan Graham. Deze sculpturen krijgen een plaats op het heraangelegde terrein aan de Lindendreef.

ModeMuseum (MoMu)

Het MoMu is onderdeel van de ModeNatie en stelt ruim 25.000 stukken tentoon in de vorm van kleding, schoenen, wandelstokken, accessoires, kant en nog veel meer. Het MoMu krijgt dynamiek door de vele wisselende tentoonstellingen.
Het collectiebeleid van het ModeMuseum is erop gericht zowel historische kostuums (de oudste stukken zijn afkomstig uit de 16e eeuw) als stukken van hedendaagse ontwerpers te verwerven en bewaren in de meest optimale omstandigheden.

Museum Mayer van den Bergh

Fritz Mayer van den Bergh had zo zijn eigen ideeën over kunst, en verzamelde zo zijn eigen museum bij elkaar. Hij was vooral geïnteresseerd in de werken die in de 19e eeuw nog ondergewaardeerd waren. Hij legde een hele collectie aan van deze kunst, deze uitgebreide collectie is nu te bekijken in het Museum Mayer van den Bergh.
In het museum zijn onder andere schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, tekeningen en glasramen te vinden. Het museum kreeg als enige in België een vermelding in de gids ‘Great Smaller Museums of Europe’.

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet

Het Museum Plantin-Moretus is de enige drukkerij-uitgeverij ter wereld, die bewaard is gebleven uit de renaissance- en baroktijd. Het is de voortzetting van de Officina Plantiniana. Deze werd in 1555 gesticht door Christoffel Plantin, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. In 1876 werd het Officina Plantiniana als museum opengesteld. Het woningbedrijf bewaart tot op heden typografisch materiaal, een bibliotheek, kunstvoorwerpen en een indrukwekkende grafische collectie.
Het museum biedt een overzicht van de boekdrukkunsten van de 15e tot de 18e eeuw. De drukkerij bezit de oudste drukpersen te wereld (uit circa 1600).
Het Prentenkabinet is een onderdeel van Museum Plantin-Moretus. In het Prentenkabinet worden prenten en tekeningen van Antwerpse meesters verzameld. De collectie bevat werken vanaf de 16e eeuw tot nu.

Museum Vleeshuis

Het Museum Vleeshuis vertelt het verjaar van 600 jaar klank, muziek en dans in Antwerpen. Onder de noemer ‘Klank van de Stad’ toont het museum een combinatie van zien en horen: muziek op straat, op de toren, in danshuizen, kerken, theaters, op kiosken in de stad… Speelmannen komen opnieuw tot leven en burgers vinden hun weg naar ‘nobele’ instrumenten voor in de huiskamer. In het Museum Vleeshuis gaat men op ontdekking door eeuwen muziek en dans in de stad.

Red Star Line Museum

Aan de Rijnkaai op het Eilandje zijn drie havenloodsen bewaard gebleven die eigendom waren van de Belgische rederij Red Star Line. De stad heeft de drie loodsen gekocht om ze te herstellen in hun oude glorie. In mei 2013 opent op deze historische locatie Red Star Line People on the Move.
Tussen 1873 en 1934 vervoerde deze legendarische scheepvaartmaatschappij met de rode ster in de vlag meer dan twee miljoen Europese emigranten naar Amerika. Het verhaal van Red Star Line en haar passagiers is in het nieuwe museum weer tot leven gekomen. Daarnaast hebben hedendaagse migratieverhalen hier een plek gekregen.

Rockoxhuis

Het Rockoxhuis is de 17e eeuwse patriciërswoning van burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640). Rockox heeft zijn roem grotendeels te danken aan zijn vriendschap met Rubens en de opdrachten die hij deze kunstenaar gegeven heeft.
Nicolaas Rockox was tijdens zijn leven niet alleen burgemeester van Antwerpen, maar ook kunstverzamelaar, numismaat en mecenas. Zijn woning is vandaag opengesteld als museum. Het is een echte kunsttempel die opnieuw de sfeer van een 17e-eeuws patriciërshuis uitstraalt. De herinrichting van het Rockoxhuis is geïnspireerd op diverse bronnen, waaronder de inventaris van de inboedel van het sterfhuis van Nicolaas Rockox in 1640. De woning herbergt schitterende schilderijen van onder andere Pieter II Breughel, Jan I Breughel, Pieter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaen.

Rubenshuis

Het Rubenshuis is de plaats waar men het dichtst bij de leefwereld van de grootste barokkunstenaar ten noorden van de Alpen komt. In dit peleisachtige decor bracht barokschilder Peter Paul Rubens 25 jaar van zijn leven met zijn gezin door.
In het Rubenshuis realiseerde de kunstenaar het leeuwendeel van zijn oeuvre. Hij ontving er vele hoge gasten en bewaarde er zijn indrukwekkende kunstverzameling. Het huis spreekt vandaag nog steeds tot de verbeelding van vele bezoekers uit de hele wereld. Dat heeft te maken met de pracht van het huis en de tuin en met de rijke geschiedenis ervan.

Meer info

Tekst

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden top 10
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners

© alle rechten voorbehouden Antwerpen.nl / Patinco BV - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy