Vervoer naar/in Antwerpen

nAntwerpen is een eenvoudig bereikbare stad, zowel per auto als per trein. Vanuit Nederland kan men via de snelwegen snel in het stadcentrum van Antwerpen komen. De trein en de auto zijn de meest gebruikte vormen van transport.

Auto

De stad ligt op een kruising van verschillende autosnelwegen. De Frankrijklei, Italiëlei, Amerikalei en de Britselei zijn de belangrijkste verkeersaders binnen Antwerpen. Om de stad heen ligt de autosnelweg R1. Deze verbindt de A1/E19 (Breda-Mechelen), de A12 (Bergen op Zoom), de A21/E34 (Turnhout-Eindhoven), de A13/E313 (Hasselt) en de A14/E17 (Gent) met elkaar. Op weekdagen kan hier tijdens de spits veel file komen te staan.

Goedkoop naar Antwerpen?

Betaal niet teveel voor je hotelkamer, B&B of appartement in Antwerpen. Met Trivago vind je gemakkelijk de laagste prijs voor hotels, appartementen en gastenkamers in Antwerpen. Trivago vergelijkt de prijzen van een groot aantal boekingssites en de officiële sites en laat je vervolgens de goedkoopste prijzen zien.

Bekijk de goedkoopste accommodaties in Antwerpen via Trivago Antwerpen.

Parkeren

Als u met de auto in het centrum komt, kunt u het beste parkeren bij de Waagnatie Deze parkeergelegenheid is een stuk goedkoper dan andere parkeergarages in de stad. Op Linkeroever, aan de overzijde van de Schelde, kan men de hele dag gratis parkeren. Dit ligt wat verder van het stadcentrum, maar vanaf daar is het op allerlei manieren mogelijk om via het openbaar vervoer de binnenstad te bereiken. Op drukke dagen kan het lastig zijn om te parkeren in Antwerpen. Overweeg dan om een van de P+R parkings aan de rand van de stad op te zoeken en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Trein

De stations Antwerpen Centraal en Antwerpen-Berchem zijn haltes voor internationale treinen en intercitytreinen. Ook nationaal heeft Antwerpen rechtstreekse verbindingen met alle grote steden. De intercity vanaf Roosendaal brengt u binnen een half uur naar het centraal station in Antwerpen. Een treinkaartje kunt u vooraf op internet bestellen, maar kan ook eenvoudig op station Roosendaal gekocht worden.
Naast de intercity rijdt er elk uur een stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen. De reistijd hiervan bedraagt zo’n 50 minuten.
Een andere mogelijkheid is de internationale Thalys. Deze supersnelle en comfortabele trein rijdt vanaf station Amsterdam Centraal, Den Haag HS en Rotterdam Centraal naar Antwerpen Centraal. Door de verplichte reservering bent u in de Thalys altijd verzekerd van een zitplaats.
Alle informatie over treinvervoer naar Antwerpen vindt u op de website van NS Hispeed.

Tram

De tram is een snelle manier om u door het stadcentrum te verplaatsen. Het tramnetwerk beslaat grote delen van de stad, zodoende zijn alle belangrijke bezienswaardigheden goed bereikbaar. Het tramvervoer wordt verzorgd door de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn. Een gedeelte van de trams is ondergronds (pre-metro). Trams rijden in de spits om de 4 of 6 minuten, men hoeft dus nooit lang te wachten.
Als u maar één keer gebruikt maakt van de tram, kunt u het beste een biljet kopen. Een biljet is geldig voor een enkele rit, eventueel met een overstap. Een biljet kost €2, en kunt u kopen bij de bestuurder of één van de automaten in de ondergrondse stations.
Alle vervoersbewijzen zijn o.a. verkrijgbaar bij de Lijnwinkels, op het Centraal Station (in de rechterwinkelgalerij) en op de pre-metrostations Groenplaats (Centrum) en Van Eeden (Linkeroever).
Kaartjes zijn in de voorverkoop zo’n 20% goedkoper dan als men deze bij de chauffeur koopt.
Meer informatie op de website van De Lijn.

Bus

Om grotere afstanden te overbruggen kunt u ook gebruik maken van het busvervoer in en om Antwerpen. Het busvervoer wordt ook verzorgd door de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn. Voor informatie en buskaarten kan men terecht aan het loket bij het station. Naast individuele tickets (60 minuten geldig) zijn er ook dagpassen en tienrittenkaarten verkrijgbaar. Net als bij de tramkaarten, kunt u 20% besparen door de buskaartjes bij voorverkooppunten (loket, supermarkten, krantenwinkel, Toerisme Antwerpen, automaten bij haltes) te kopen.
Meer informatie op de website van De Lijn.

Taxi

Er rijden zo’n 900 taxi’s in Antwerpen. Deze zijn te vinden op vaste standplaatsen en bij stations. U kunt uiteraard ook een taxi bestellen door er een te bellen. Als u een taxi ziet rijden en het bordje ‘TAXI’ is verlicht, kunt u deze ook aanhouden door uw hand op te steken. Het is gebruikelijk om de taxichauffeur een fooi te geven van 5-10% bovenop de ritprijs.
Telefoonnummers taxibedrijven in Antwerpen:

Metropole taxi, tel: +32 (0)3 2313131
Antwerp-tax, tel: +32 (0)3 2383838
Star taxi, tel: +32 (0)3 2575757
DTM taxi, tel: +32 (0)3 3666666

Fietsen

De gemeente Antwerpen ziet graag dat er gefietst wordt in de stad. Het beleid van de stad is er dan ook op gericht om steeds meer mensen op de fiets te laten verplaatsen. Er verdwijnen steeds meer parkeergelegenheden in de binnenstad, belangrijke wegen slibben dicht en de milieueisen worden steeds verder aangesterkt om de lokale bevolking, maar zeker ook de toeristen, op de fiets te krijgen.
Wat betreft fietspaden, heeft België nog wat in te halen ten opzichte van Nederland. Gebrek aan ruimte en de bestaande infrastructuur hinderen de aanleg van nieuwe fietspaden. Er zijn wel fietspaden aanwezig, maar deze vallen niet sterk op. Waar in Nederland fietspaden vaak roodgekleurd zijn of in ieder geval nadrukkelijk aanwezig zijn, kan het in Antwerpen voorkomen dat een fietspad in zijn geheel niet opvalt en soms op plekken aangelegd zijn waar je ze in eerste instantie niet verwacht.

Fietsen huren

Er zijn verschillende adressen in Antwerpen om fietsen te huren. Een aantal:

Velo Antwerpen
De Ligfiets
‘t Spinneke (speciaal voor gehandicapten)

Let op!
Als je een fiets huurt heeft men een legitimatiebewijs nodig. Zonder legitimatie geven verhuurders geen fiets mee.

Meer info over Antwerpen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Antwerpen:
alles over Antwerpen
bijzondere plaatsen in Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden top 10
Antwerpen in één dag
Antwerpen top 10
Antwerpen informatie
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners

© alle rechten voorbehouden Antwerpen.nl / Patinco BV - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy